Re:Invent 2014

Re:Invent 2014


Aquest novembre he tingut la oportunitat de viatjar de nou amb Rocket Steam al re:Invent 2014, l’esdeveniment que Amazon Web Services fa cada any per presentar novetats sobre el seu servei, oferir xerrades tècniques on usuaris potents dels serveis del cloud d’Amazon mostren com els fan servir per, precisament, reinventar processos de forma que es fan més àgils, fiables i fàcils de mantenir.

Aquest any a més, Rocket Steam era patrocinador de l’esdeveniment, teníem un estand i tot, on volíem donar a conèixer els nostres productes per facilitar l’adopció del Cloud en entorns SAP.

L'equip de Rocket Steam acabant de montar l'estand 1029

L’equip de Rocket Steam acabant de montar l’estand 1029

Vam participar al “Game day”, és un esdeveniment on bàsicament, un equip desplega una infraestructura per donar servei a una aplicació, i un cop feta, li dona accés a un altre equip per a que la destrossi, boicotegi i faci maleses. Quan l’equip “atacant” torna la infraestructura, el equip “defensant” ha de tornar-la operativa el més ràpid possible. Hi entren conceptes molt interessants, com ara la infraestructura com a codi, que permet que en minuts tinguis el servei operatiu de nou en un entorn net mentre estudies quines maleses han fet a l’entorn vell. Res nou, però divertit igualment.

A part de recórrer la fira a la recerca del “swag” que era més interessant, vaig poder aprendre noves formes de fer coses, de les quals us en detallo algunes:

Com arribar a fer 500 deployments al dia

Com està feta la infrastructura d’Amazon Web Services

OpsWorks Under The Hood

 

AWS Lambda : un servei que permet executar funcions en base a triggers, sense dependre de configurar instàncies, servidors, etc…

 

Sembla ser que la tecnologia que es va dur la llebre aquest any és Docker. AWS ha presentat un servei amb el que integra aquesta tecnologia dins de EC2 i l’efecte ha estat directe: Totes les xerrades de docker estaven a petar.

Per altre banda, es confirma una tendència: el centre de dades local és al seu temps de vida final. El CEO de AWS, Werner Vogels, va venir a dir que la data és el 2020. Ho van repetir a diferents tertúlies i xerrades, però no és que sigui per fer publicitat de que estem a un esdeveniment de una empresa que es dedica a treure serveis del centre de dades local, si no que és una tendència global, només cal que feu una cerca a google.

I té la seva lògica, cada vegada els costs de mantenir una infraestructura petita local augmenten, i la connectivitat a Internet es torna més barata. I no és només el fet de moure els servidors en un model de 1-a-1 cap a una infraestructura situada fora de la seu de la empresa, lluny del búnquer on havien fins fa poc desenes de màquines que feien llumetes: és el fet de que els serveis que fins ara es donaven des de una pila monolítica estan sent redissenyats pels fabricants en conjunts de microserveis que actuen com una sola màquina però que no afecten a la disponibilitat del servei global en cas de que un d’ells fallin, estan configurats per recuperar-se de forma autònoma en cas d’incident, créixer quan hi ha més demanda per part dels usuaris i bàsicament enfoquen més el món de la IT al que és: quelcom al servei dels usuaris.

Donen igual els cores, la ram, l’espai en disc… això no importa a ningú de a peu. La gent espera, per exemple, entrar a comprar entrades a un portal de venda d’entrades i poder completar-ho sense cap incidència. I si hi ha una incidència no li interessa saber si era per càrrega, manca d’espai de disc o la junta de la tròcola. El que importa és si ha pogut comprar les entrades.

I aquí és on arriba una de les afirmacions més certes que he sentit: Tot allò que va entre l’Aplicació (el servei que fa servir un usuari) i el ferro on s’executa aquesta aplicació, ha de ser totalment transparent e imperceptible per a l’usuari final.

En l’àmbit social vaig poder conèixer gent d’altres empreses properes, com ara Celingest, en un sopar que van fer tots els partners de AWS de l’estat, als que segurament tornaré a veure el proper dimarts a l’esdeveniment de Barcelona (AWS Interact)

Com a punt de crítica negativa a l’esdeveniment, dir que aquest any 13.000 persones s’han notat. L’any passat 8.000 persones era administrable, i es podia circular pels passadissos, aquesta vegada anar d’una xerrada a una altre podia ser una odissea. Tot i això val a dir que no va faltar de res, bé, excepte potser una mica de cobertura Wifi en alguns punts on es massificava la gent.

I vosaltres que en penseu? Com a desenvolupadors, devops, usuaris? Microserveis.si? Microserveis.no?

+ There are no comments

Add yours

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada